Slaaptips

Powernap doen? Dit moet je weten!

Even je ogen dicht doen na de lunch of een discodutje na het avondeten. Hoe lekker is dat? Maar dat niet alleen. Een powernap is ook nog eens hartstikke goed voor je. Er is namelijk bewezen dat een powernap allemaal voordelen met zich meebrengt. Welke? Lees snel verder.

Hoe lang duurt de perfecte powernap?

Als je eenmaal ligt, is de verleiding groot om lekker te blijven liggen. Maar je powernap is het meest effectief als je na 20 minuten wakker wordt. Je blijft dan namelijk in een lichte slaapfase, waardoor het makkelijker worden stukken simpeler gaat. Na een uur slapen kom je al in de REM-slaap, probeer dan nog maar eens op te staan…

Wat is het beste tijdstip voor een powernap?

Het schijnt het best te zijn om tussen 14.00 en 15.00 uur in de middag te powernappen. Gemiddeld is dat zo’n 7 tot 8 uur nadat je wekker in de ochtend ging. Later op de dag is dan weer een minder goed idee. Het kan er namelijk voor zorgen dat je ’s nachts minder goed slaapt.

De voordelen van een powernap

Een powernap, ook al is het dutje echt heel kort, heeft een positieve werking op je. Zo verbeter je je creativiteit, verminder je stress én ben je meteen een stuk alerter.  Dat klinkt goed! We zetten hieronder alle voordelen op een rijtje. Wedden dat jij straks meteen een powernap inplant voor jezelf?

Powernap: alle voordelen op een rijtje

 • Gezond voor je lijf
  Wist je dat in landen waar middagdutjes gedaan worden, de mensen minder vaak last van hartziektes hebben? Ook bevordert een powernap een stabielere hormoonhuishouding en het herstel van je lichaamscellen.
 • Minder stress
  Zelfs na een powernap van minder dan 20 minuten daalt je stressniveau. Je hartslag gaat omlaag en je voelt je rustiger.
 • Alerter
  Je bent beter gefocust, productiever en een stuk alerter.
 • Beter geheugen
  Dankzij een powernap verbetert je geheugen direct, waardoor je ook beter kunt leren. Powernappers scoren zelfs hoger in intelligentietesten en kunnen dingen beter onthouden.
 • Betere sportprestaties
  Een powernap helpt je om langer, sneller, efficiënter en met meer aandacht te sporten. Net als goed slapen dit doet. Een powernap, vooraf aan je prestatie, is dus een goed idee.
 • Creatiever
  Dankzij een powernap leg je sneller losse verbanden. Je verfrist je brein, waardoor je later op betere ideeën kunt komen.
 • Goed voor je nachtrust
  Heb je een slechte nacht gehad? Met een powernap zorg je ervoor dat je het gemiste weer meer in balans brengt.
 • Je blijft frisser
  Een powernap voorkomt slaperigheid. Zeker wanneer je in ploegen werkt bijvoorbeeld. Wel zo handig.
 • Efficiënte rust
  Uit een powernap van 20 minuten haal je véél meer rust dan dat je 20 minuten langer door zou slapen in de ochtend.

Lees meer over

Over de auteur

Wij zijn dol op slapen

Zodra we wakker zijn, halen we inspiratie uit de nacht, verhalen en ervaringen. En geloof ons: dat zijn er veel. Want de hele dag zijn wij bezig met jouw nachtrust.

Meer van Redactie

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing