Slaaptips

Je matras schoonmaken? Zo doe je dat!

Met regelmaat je matras schoonmaken zorgt ervoor dat je er langer plezier van hebt. Maar dat niet alleen. Het goed schoonmaken van je matras is ook belangrijk voor een goede nachtrust. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe maak je je matras nou schoon? In dit blogartikel vertellen we je alles wat jij moet weten over je matras reinigen.

Met onze tips voor je matras schoonmaken hou je je matras in topconditie. Geen overbodige luxe, want gemiddeld verlies je wel 300 ml vocht per nacht. Lees per type vlek hoe je je matras het beste schoon kunt maken en met welke middelen.

Tip: Voorkom vlekken in je matras door het gebruik van een hoeslaken en molton. Lees wastips voor je hoeslaken en molton

Urine in je matras schoonmaken 

Een urinevlek in je matras is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig is het probleem zo opgelost. Je matras schoonmaken na het bedplassen van je kleintje bijvoorbeeld, doe je het best met soda en warm water óf met soda en azijn. Doe een eetlepel soda in een half glas warm water of azijn, dompel hier een doekje in en dep hiermee over de vlek. Is het opgedroogd? Weg urinevlek!

Een zweetvlek uit je matras halen

Zweetvlekken maak je schoon met keukenzout. Easy! Hoe? Maak de vlek nat met water en strooi er een flinke laag keukenzout overheen. Even laten intrekken en met de stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout weer weghalen. Klaar!

Matras met koffievlek schoonmaken 

Lekker zo’n bakkie in bed. Totdat je knoeit. No problem! Is de koffievlek nog nat? Strooi er dan het liefst meteen wat keukenzout overheen. Zo wordt de vlek minder groot en zichtbaar. Sodawater helpt ook om de vlek te vervagen. Wrijf er een beetje overheen totdat de vlek weg is.

Matras met bloedvlek schoonmaken

Een bloedvlek maak je het best zo snel mogelijk schoon. Het verwijderen wordt anders alleen maar lastiger. Het schoonmaken gaat het makkelijkst met een half glas warm water waar je een scheut shampoo bijdoet. Maak hiermee een doekje vochtig en poets de vlek weg.

Matras schoonmaken met baking soda

Naast dat je soda gebruikt voor het verwijderen van allerlei soorten vlekken, kun je je matras ook helemaal reinigen en een opfrisbeurt geven met soda. Stofzuig vooraf eerst je matras goed af. Strooi dan een ruime hoeveelheid baking soda over het matras en laat dit minimaal een uur goed intrekken. Langer kan ook. De baking soda absorbeert zo onaangename luchtjes het best. Gebruik de stofzuiger om het soda weer te verwijderen. Laat je matras nu eerst nog even luchten. Zet het schuin tegen de muur aan en zet je raam open. Herhaal dit een paar keer per jaar, zo weet jij zeker dat je altijd op een schoon en fris matras slaapt.

Matras schoonmaken met azijn

Naast baking soda kun je je matras ook schoonmaken met azijn. Maak wat schoonmaakazijn aan met water (1 deel warm water en 1 deel azijn). Maak hiermee een doek vochtig en wrijf ermee over het matras. Laat goed drogen en klaar ben je. Ruikt het zuur? De geur verdwijnt zodra het matras is opgedroogd.

Matras schoonmaken met Biotex

Ook kun je je matras schoonmaken met Biotex. Bestrooi je matras ermee, laat het een paar uur intrekken en gebruik de stofzuiger om de Biotex vervolgens weer op te zuigen.

Matras schoonmaken met stoomreiniger

Een stoomreiniger is misschien wel de handigste en beste manier om je matras weer schoon en fris te maken. Welke stoomreiniger je gebruikt, dat maakt niet uit. Een stoomreiniger verwijdert effectief allerlei allergenen en vlekken. Doordat het apparaat flink heet wordt, dood je alle ongewenste organismen en week je de viezigheid goed los. Het enige nadeel is dat je matras vochtig wordt en je deze eerst goed moet laten drogen voordat je je bed weer opmaakt en erop kan slapen. Doe je dit niet dan riskeer je schimmel en nare geurtjes en dat is precies wat jij niet wil!

Lees ook: Hoe lang gaat mijn matras mee?

bekijk alle matrassen

Pocketveermatras Relax Poly
Meest verkocht

Pocketveermatras Relax Poly

Hardheid: stevig |
Gewichtsklasse: tot 100 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: 7 dagen

209.- 146.30 Je bespaart 30%
new

Pocketveermatras Pocket Comfort X2000

(151)
Hardheid: medium |
Gewichtsklasse: tot 100 kg |
Comfortzones: 7 |
Dikte: 20 cm |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: Morgen in huis

229.- 137.40 Je bespaart 40%
snooze-lose

Pocketveermatras Dream Koudschuim

Hardheid: medium |
Gewichtsklasse: tot 120 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: 4 tot 5 weken

489.- 342.30 Je bespaart 30%
new

Matras Emma Original

(55)
Hardheid: stevig |
Gewichtsklasse: tot 130 kg |
Comfortzones: 5 |
Dikte: 25 cm |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: Morgen in huis

257.40
Pocketveermatras Easy Pocket
Voordeligste keuze

Pocketveermatras Pocket Pakker

(79)
Hardheid: medium |
Gewichtsklasse: tot 100 kg |
Comfortzones: 1 |
Dikte: 19 cm |
Tijk afritsbaar: Ja |

Levertijd: Morgen in huis

79.-
lowest-price

Lees meer over

Over de auteur

Wij zijn dol op slapen

Zodra we wakker zijn, halen we inspiratie uit de nacht, verhalen en ervaringen. En geloof ons: dat zijn er veel. Want de hele dag zijn wij bezig met jouw nachtrust.

Meer van Redactie

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing