Slaaptips

Alles over die schok voordat je in slaap valt

Lig je bijna lekker in dromenland, schrik je wakker. Je lijf vliegt omhoog of je ‘valt’ ineens in een diep gat. Wat is dat toch voor vreemd iets, net voordat je in slaap valt? Lees snel verder en ontdek alles over deze slaapstuipen.

Hypnagoge of slaapstuip

Om te beginnen: zo’n val of slaapstuip heet een hypnagoge. Je bent niet de enige die dit wel eens heeft, want maar liefst 60 tot 70% heeft regelmatig last van deze ongecontroleerde bewegingen. Ze komen altijd voor in de fase tussen wakker zijn en slapen. Hoe het veroorzaakt wordt? Wetenschappers zijn het er niet geheel over eens en er bestaan daarom diverse theorieën. De meest logische zetten we voor je op een rijtje.

Hersenen nog wakker

Je spieren ontspannen zich, je hersenen nog niet. Als je spieren stil langs je lichaam liggen, denken je wakkere hersenen dat je valt. Als reactie spant je lichaam alle spieren aan om je overeind te houden. Dit ervaar je als een schok in je ledematen en je schrikt wakker.

Stress

Ben je erg druk geweest de laatste tijd? Ergens bang voor of kun je niet stoppen met piekeren? Dit kan een oorzaak zijn voor de ongecontroleerde bewegingen die je maakt, voordat je eindelijk in slaap dommelt. Je hersenen komen simpelweg minder snel tot rust als je stress ervaart.

Aanrader: geen nekpijn meer dankzij je kussen

Ontspanning

Sommige mensen zien slaapstuipen als een natuurlijk en volkomen normaal onderdeel van het slaapproces. Op het moment dat je ademhaling is vertraagd en je lichaamstemperatuur is gedaald, gaat je lichaam schokken als tegenreactie. Iets met ontspanning en minder hard aan het werk zijn van je lichaam. Klinkt aannemelijk, toch?

Oververmoeidheid

Lang niet geslapen? Aan het vechten tegen de slaap? Hoe vermoeider je bent, hoe groter de kans op slaapstuipen. Je lichaam laat je met deze reflex gewoon even weten dat je beter voor jezelf moet zorgen. Het is maar dat je het weet.

Verkeerde lighouding

Als je in een niet zo fijne positie ligt, ervaar je meer stuiptrekkingen dan als je een goede slaaphouding aanneemt. Beter een goede boxspring met een comfortabel matras dan op de bank in slaap vallen dus. 

Ontdek nu: welk matras past bij jou?

Voorouders

Het is een verklaring voor de stuiptrekkingen waar je niet zo veel mee kunt, maar het is wel een interessant weetje. Onze voorouders, de apen, schijnen het ook te hebben. Dit om ze te waarschuwen als ze in een boom liggen te slapen. Want meters naar beneden vallen, vindt niemand fijn.

Lees meer over

Over de auteur

Wij zijn dol op slapen

Zodra we wakker zijn, halen we inspiratie uit de nacht, verhalen en ervaringen. En geloof ons: dat zijn er veel. Want de hele dag zijn wij bezig met jouw nachtrust.

Meer van Redactie

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing