Slaaptips

Alles wat jij wil weten over praten in je slaap

Van een onsamenhangende woordenbrij tot volledige gesprekken: praten in onze slaap gebeurt iedereen wel eens. Ben jij ook wel eens bang dat je hierdoor je diepste geheimen prijsgeeft of gekke dingen uitkraamt? In dit blogartikel vertellen we je waarom je praat in je slaap en hoe je dit kunt voorkomen. Lees snel verder!

We doen het allemaal wel eens, maar kinderen duidelijk het meest. Waar maar 5% van de volwassenen praat tijdens het slapen, is dat bij kinderen ongeveer de helft. Niet zo vreemd, want kinderen krijgen veel meer nieuwe indrukken. En ja, die worden verwerkt tijdens het slapen. Behoor jij tot die 5%? No worries: praten in je slaap kan geen kwaad en je slaapt er niet minder goed van. Hooguit je partner ;-)

De oorzaken van praten in je slaap

Toch is het een goed idee na te gaan wat de oorzaak van het praten is. Vaak zijn hier namelijk verschillende verklaringen voor die minder prettig zijn. Het kan bijvoorbeeld komen door stress, dromen, slaaptekort, alcohol, koorts of depressie. Maar ook slaapapneu of narcolepsie - een ziekte waarbij je overdag spontaan in slaap valt – kunnen de oorzaak zijn. Het praten in je slaap is dan een bijverschijnsel van een andere slaapstoornis.

Zo kom je erachter of jij praat in je slaap

Meestal hoor je via je huisgenoten, ouders of (bed)partner dat je in je slaap praat. Woon je alleen? Ook dan kom je er snel achter of je praat in je slaap. Zo bestaan er verschillende apps die geluiden in je slaap opnemen. De volgende morgen bekijk en luister je in de app  of je hebt gepraat. Ook leuk als je al weet dat je praat, want toch spannend om te luisteren wat je allemaal vertelt. Ga er maar vanuit dat je er geen snars van begrijpt!

Tips om van praten in je slaap af te komen

Wanneer  er geen andere slaapstoornis achter het praten in je slaap zit, komt het vaak door te veel stress. Met deze tips zorg je voor meer ontspanning voor het slapengaan. Het zou zomaar het praten in je slaap kunnen verminderen:

  • Doe ontspanningsoefeningen voordat je naar bed gaat
  • Houd een vast en regelmatig slaapritme aan
  • Vermijd drukte voor het slapengaan. (Geen spannende of emotionele film, boek of een moeilijk gesprek dus)
  • Houd iedere avond een vast slaapritueel aan om je meer te ontspannen (neem bijvoorbeeld altijd een douche, borstel je haar en luister naar hetzelfde liedje).

Lees meer over

Over de auteur

Wij zijn dol op slapen

Zodra we wakker zijn, halen we inspiratie uit de nacht, verhalen en ervaringen. En geloof ons: dat zijn er veel. Want de hele dag zijn wij bezig met jouw nachtrust.

Meer van Redactie

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing