Slaaptips

Hard of zacht matras, does it really mattress?

Iedereen slaapt anders, dus iedereen heeft ook andere (slaap)behoeftes. Denk aan een hard of zacht matras, maar ook aan veel of weinig ondersteuning. Daarom is het verstandig om goed naar alle ins en outs te kijken bij het matras kiezen. De hardheid van je matras draagt erg veel bij aan hoe goed je slaapt. Dus, de hardheid van je matras, does it really mattress? Zeker! Je leest er alles over in deze blog.

Welk matras kiezen

Geen matras is hetzelfde, dus het juiste matras kiezen en de juiste hardheid voor jouw matras kiezen kan best moeilijk zijn. Gelukkig zijn wij er om je te helpen met het juiste matras kiezen. Laten we kijken naar de verschillende soorten matrassen en welke voordelen deze soorten matrassen hebben voordat we de vraag stellen: ‘Matras welke kiezen we’?

Pocketveer matrassen

Dit soort matrassen hebben pocketveren als basis. De veren zitten individueel verpakt binnenin het matras zodat ze los van elkaar kunnen bewegen en je lichaam kunnen ondersteunen. Wat is goed om te weten over pocketveer matrassen?

 • Uitstekende lichaamsondersteuning.
 • Zeer goede vochtregulatie en ventilatie.
 • Om het maximale uit je pocketveer matras te halen moeten de veren verdeeld zijn in vijf of zeven comfortzones.
 • Passen op zo goed als alle soorten bedbodems.

Bekijk alle pocketveer matrassen 

 

Polyether matrassen

Dit soort matrassen hebben polyether, een synthetische en antiallergische schuimsoort, als basis. Polyether matrassen zijn vaak een stuk goedkoper en zijn prima te gebruiken voor het tiener- of logeerbed. Wat is goed om te weten over polyether matrassen?

 • Een polyether matras ligt stevig en past zich daardoor minder goed aan je lichaam aan.
 • Hoe hoger de SG-waarde, hoe comfortabeler en duurzamer het matras is.
 • Polyether is gevoelig voor vocht en ventileert minder goed. Hierdoor voelt het warmer aan.

Bekijk alle polyether matrassen

 

Koudschuim matrassen

In dit soort matrassen zit koudschuim verwerkt. Koudschuim matrassen staan bekend om de goede veerkracht. Wat is goed om te weten over koudschuim matrassen?

 • Door de open celstructuur en samenstelling heeft koudschuim een uitstekende én blijvende veerkracht.
 • Kuilvorming komt nauwelijks tot niet voor bij dit soort matrassen en gaan hierdoor erg lang mee.
 • Het matras ademt goed door, waardoor het ook koeler aanvoelt.

Bekijk alle koudschuim matrassen

 

Traagschuim matrassen

In dit soort matrassen zit traagschuim verwerkt. Traagschuim matrassen vormen zich helemaal naar je lichaam waardoor je altijd heerlijk ligt. Wat is goed om te weten over traagschuim matrassen?

 • Traagschuim zorgt voor een perfecte drukverlaging waardoor je lichaam maximaal kan ontspannen. Dit is ook perfect als je lichamelijke klachten hebt.
 • Kuilvorming komt nauwelijks tot niet voor bij dit soort matrassen en gaan hierdoor erg lang mee.
 • Dit speciale schuim ontlast je bloedvaten en zenuwbanen waardoor je minder beweegt in je slaap en je lichaam helemaal tot rust komt.

Bekijk alle traagschuim matrassen

 

Matras te zacht?

Een matras gaat helaas niet eeuwig mee. Door de jaren heen kan de hardheid van een matras langzaam afnemen. Maar gelukkig hoef je niet perse een nieuw matras te kopen als je huidige matras te zacht is. Je kunt je ligcomfort harder of zachter maken door bijvoorbeeld een topper bovenop je matras te leggen. Zo kun je heel makkelijk een te zacht matras harder maken maar ook een te hard matras zachter maken. Een topper is dus vaak een prima (tijdelijke oplossing).

Bekijk alle toppers

 

Wanneer je de ideale hardheid van je matras gaat bepalen kun je kiezen uit drie verschillende hardheidsgraden matrassen; soepel, medium of stevig. Door middel van deze hardheidsgraden weet je hoeveel tegendruk het matras geeft en of je echt in het matras wegzakt of er wat meer ‘bovenop ligt’. Ook is het handig om te kijken naar de hardheid van het matras en het aanbevolen lichaamsgewicht. Als dit namelijk minder is dan je eigen lichaamsgewicht, kan je matras sneller aftakelen. Dus het is handig om goed te kijken naar zowel het ideale matrasgewicht als je eigen lichaamsgewicht bij het kiezen van jouw juiste matras.

Is het toch tijd voor een nieuw matras? Maak dan voor jezelf de keuze wat voor hardheid matras je wilt en zoek makkelijk via onderstaande knoppen naar een nieuw hard of zacht matras.

Haal het meeste uit je hard of zacht matras

Een goed matras kan natuurlijk best wel voelen als een grote aankoop zijn. Daarom moet je goed kijken naar jouw slaapvoorkeuren, hardheid matras gewicht en naar wat je eraan wilt uitgeven voordat je een matras kiezen gaat. Maar wat óók heel belangrijk is, is je matras goed onderhouden. Als je dit doet gaat je matras namelijk een stuk langer mee. Voor de beste tips kun je eens bij de blog Hoelang gaat mijn matras mee?

Lees meer over

Over de auteur

Wij zijn dol op slapen

Zodra we wakker zijn, halen we inspiratie uit de nacht, verhalen en ervaringen. En geloof ons: dat zijn er veel. Want de hele dag zijn wij bezig met jouw nachtrust.

Meer van Redactie

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing