Slaaptips

Waarom uitslapen niet goed voor je is

Wat een heerlijk vooruitzicht: geen wekker hoeven te zetten op je vrije dag en zo lang blijven liggen als je zelf wilt. Wie is er nu niet gek op uitslapen, een heerlijk bijtankmoment toch? Maar wist je dat uitslapen helemaal niet zo goed is voor je? Waarom dat zo is, lees je in dit blogartikel.

  • Je hebt een slaapvast ritme nodig;
  • Uitslapen heeft invloed op je REM-slaap;
  • Voor middernacht slaap je beter;
  • Onregelmatig slapen beïnvloedt je nachtrust

Een vast ritme

Wij mensen functioneren het best en zijn het gelukkigst als we leven volgens een vast ritme. Ja, ook jij bent van nature een gewoontedier. Je gaat naar je werk, slaapt en eet op vaste tijdstippen. Regelmatig sporten en afspreken met vrienden en familie hoort hier ook bij. Als je uitslaapt verbreek je dit vaste ritme. Doe je dit vaak dan raken jijzelf en je lichaam zelfs ontregelt. Het gevolg? Je voelt je juist veel vermoeider en slaapt slecht of onrustig. Oeps.

Uitslapen zorgt voor onvoldoende REM-slaap

Je slaap bestaat uit verschillende fasen. In de laatste fase (de REM-slaap) worden allerlei indrukken en prikkels van de dag ervoor verwerkt. Een belangrijke fase dus. Ga je laat naar bed dan kom je ook pas later (einde ochtend of begin middag) in deze slaapfase. Hierdoor is de kans veel groter dat je wakker wordt van storende geluiden zoals je grasmaaiende buurman of buitenspelende buurkids. Of je wordt automatisch wakker op het tijdstip waarop je normaal opstaat. Hierdoor mis je dus je REM-slaap.

Pak zoveel mogelijk slaapuren vóór middernacht

Dit zijn namelijk de belangrijkste uren om je rust te pakken, omdat je dan het diepst slaapt. Als uitslaper ben je waarschijnlijk laat naar bed gegaan. Je kunt toch uitslapen, dus waarom zou je al naar bed gaan als het net zo gezellig is op het feest? Nou, omdat je dan dus de uren voor twaalf uur mist.

Onregelmatig slapen? Slecht voor je gezondheid

Werk je onregelmatig en draai je bijvoorbeeld ook nachtdiensten dan slaap je vaak ook onregelmatig. Volgens diverse onderzoeken loop je hierdoor een groter risico op hartaandoeningen of het ontwikkelen van suikerziekte. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je onregelmatig slaapt doordat je veel uitslaapt. Zorg dus gewoon goed voor jezelf en ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op. En no worries: een keertje uitslapen is natuurlijk geen probleem. Enjoy!

Lees meer over

Over de auteur

Wij zijn dol op slapen

Zodra we wakker zijn, halen we inspiratie uit de nacht, verhalen en ervaringen. En geloof ons: dat zijn er veel. Want de hele dag zijn wij bezig met jouw nachtrust.

Meer van Redactie

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing